Najbogatsi dla nauki. Dotacje Fundacji Wprost na naukę przedmiotów ścisłych

Najbogatsi dla nauki. Dotacje Fundacji Wprost na naukę przedmiotów ścisłych

Dodano:   /  Zmieniono:
(fot. Wprost)Źródło:Wprost
Działanie, nawet na małą skalę, jest rozwiązaniem lepszym od bezczynności. Fundacja Tygodnika WPROST przyznała granty dla szkół i organizacji pozarządowych prowadzące edukację dla dzieci w wieku 8-13 lat w ramach programu "Najbogatsi dla Nauki". Pieniądze zostaną przeznaczone na realizację programów-projektów lekcji z przedmiotów ścisłych dla najmłodszych.
Dofinansowanie w ramach programu otrzymają:

1.  Stowarzyszenie Klub Integracji Społecznej w Makowie Mazowieckim na projekt "Mały - Wielki Kosmos"
2.  Szkoła Podstawowa im. Stanisława Jachowicza w Leśmierzu na projekt "Jak Słońce maluje świat?"
3.  Stowarzyszenie o Uśmiech Ucznia przy Szkole Podstawowej Nr 2 im. Janusza Korczaka w Błoniu na projket "Woda nie jedno ma imię".
4.  Stowarzyszenie Calos Cagathos z Garwolina na projekt "Tajemniczy świat żywiołów"
5.  Towarzystwo Przyjaciół Ziemi Świnickiej ze Świnic Warckich na projekt "Ile zjada zając?"
6.  Szkoła Podstawowa w Sępopolu na projekt "Człowiek i krople wody"
7.  Szkoła Podstawowa nr 199 w Łodzi na projekt "Zasada złotego podziału i ciąg Fibonacciego są powszechne w otaczającym nas świecie"
8.  Szkoła Podstawowa nr 1 im. T. Kościuszki z Rawy Mazowieckiej na projekt "Wielkie życie w małej kropli wody"
9.  Stowarzyszenie Dobrych Inicjatyw Zbrza ze Zbrzy na projekt "Nasza kopalnia - nasze środowisko"

Zwycięskie projekty powinny zostać zrealizowane w okresie od 1 września 2013 do 31 stycznia 2014.

Program "Najbogatsi dla Nauki" jest jednym z kluczowych projektów realizowanych przez Fundację Tygodnika WPROST. Jego celem programu jest zmotywowanie nauczycieli do pracy z młodzieżą i sprawienie, aby lekcje matematyki, fizyki czy chemii były dla młodych ludzi interesujące, aby budziły w nich głód wiedzy. Granty przyznane przez Fundację mają umożliwić przeprowadzenia projektów badawczych w zakresie nauki przedmiotów ścisłych, tj. matematyki, fizyki z astronomią, chemii, biologii i nauki o środowisku skierowanych do uczniów szkół podstawowych. Donatorami programu są – na zasadzie dobrowolności - najbogatsi Polacy z "Listy 100 najbogatszych Polaków" tygodnika WPROST. Merytoryczny nadzór nad realizacją programu sprawuje Polska Fundacja Dzieci i Młodzieży.

Informacji na temat możliwości dołączenia do grona donatorów kolejnej edycji programu udziela Katarzyna Przybyłowska (e-mail: [email protected] ).