Po pierwsze policzyć pantofelki

Projekt: Wielkie życie w małej kropli wody Szkoła Podstawowa nr 1 im. T. Kościuszki z  Rawy Mazowieckiej

Nie zna życia ten kto nie tropił pantofelka! Albo ameby. Przed startem projektu badawczego dzieci ze Szkoły Podstawowej nr 1 w Rawie Mazowieckiej nie zdawały sobie sprawy z tego, co się kryje w kropli wody i że to właśnie one mogą odkryć tę tajemnicę!

Projekt „Wielkie życie w małej kropli wody” rzeczywiście pokazywał, co może się dziać w takim mikroświecie, jeśli zmienimy temperaturę, skład chemiczny, kwasowość, albo przepuścimy wodę przez filtr. Dlatego młodzi naukowcy prowadzili własne hodowle, dokładnie obejrzeli oczyszczalnię ścieków i zbierali wodę do badań z bardzo różnych miejsc: od wazonu po pobliską rzekę Rawkę czy zalew Tatar. Przeprowadzenie całego cyklu pomiarów, doświadczeń i przeanalizowanie wyników wymagały gigantycznej dyscypliny pracy!

A chodziło po prostu o to, by zrozumieć, co się dzieje w kropli, by nabrać szacunku dla wody i jej zasobów na świecie. Wiedza zaowocowała pokorą wobec wartości natury i chęcią poznawania jej specyfiki, co jest chyba największym sukcesem tego projektu.

Hasło przewodnie: Dzieci z Rawy Mazowieckiej poznały świat w maleńkiej kropli wody, by zrozumieć, że od nas zależy los rzek i oceanów.